WK standaard in Moskou

Sinds het vallen van de muur, is de westerse wereld open gegaan voor de Oost-Europese landen. Dat was te merken aan de grote groepen mensen die hun weg vonden naar het westen. Ook in de sport werd de nieuwe wereld geopend en werden de deelnemersvelden in alle sporten groter en vloog het niveau omhoog. Zo ook in het ballroom dansen. Vooral de Russen domineren op dit moment de danswereld. Niet alleen dansend voor Rusland, maar in elk land zijn er top dansparen die bestaan uit minimaal één Rus. Gezien die dominatie is het niet verwonderlijk dat grote kampioenschappen worden toegekend aan Rusland. In onze carriere hebben we meerdere malen in Rusland gedanst, maar deze keer zou speciaal worden. Ons WK standaard zou worden georganiseerd in het Kremlin te Moskou. Een plek waar je anders niet snel zou komen. Door ziekte konden we vorig jaar helaas niet mee doen aan het EK standaard dat toen ook in het Kremlin plaats vond. Daar baalden we toenerg van, maar gelukkig kregen we dit jaar weer de mogelijkheid. Dus op 19 april vlogen we naar Moskou voor een mooi avontuur.

De keren dat we in Moskou waren hebben we niet als prettig ervaren. De norse houding van de Russen is echt wennen. Voor ons gevoel hebben Russen de instelling van: "ik ken jou niet, dus waarom zou ik aardig tegen jou doen" . Zeker toen we van Japan door gingn naar Rusland was het echt een cultuurshock. Gelukkig was het deze keer totaal anders. De organisatie was echt perfect. Aan alles was gedacht en tot in de puntjes verzorgd. We werden netjes van en naar het vliegveld gebracht, zaten in vijf sterrenhotel van € 1000,- per nacht, eten en drinken werd verzorgd tijdens de wedstrijd, nadat je uitgedanst was waren er tafels beschikbaar om lekker te zitten en de wedstrijd te volgen en na de wedstrijd was er een extreem goed diner in het hotel. Wat wil je nog meer?

Je zou in al deze luxe bijna vergeten te vertellen over de wedstrijd. Het deelnemersveld was één van de sterkste die we ooit hebben gezien. Doordat er wildcards worden uitgedeeld kunnen de beste paren deelnemen aan het WK, wat normaal gesproken alleen voor de twee beste paren per land geldt. Het voelde dus als Blackpool, UK of International vanaf de derde ronde. Alleen maar goede paren dus. Ook hier waren de Russen in overvloed aanwezig. Waarschijnlijk de helft van alle deelnemers is geboren in Rusland of heeft Russische ouders of familie.

Hiernaast zie je een foto van ons uitzicht uit onze kleedruimte :
Wij hadden ons goed voorbereid op deze wedstrijd. Hard en doelmatig getraind. Niks aan het toeval overgelaten. Maarja, het Kremlin is wel speciaal en een plaats waar we niet eerder geweest waren. De zaal was indrukwekkend en alles wat je zou verwachten van Russische praal en pracht. De vloer was lekker groot en danste heerlijk. Genoeg tijd om in te dansen, dus toen de eerste ronde begon waren we warm en er klaar voor. Die eerste ronde liep dan ook lekker en werden we doorgeplaatst naar de tweede ronde. Die vond plaats in de avond en toen zat de zaal bomvol. Er was geen plaats meer vrij. Toch opmerlijk als je bedenkt dat het goedkoopste kaartje € 200,- kostte. Je danst toch echt beter als de zaal vol zit en je mag dansen op live muziek. De enige dans die niet super ging was de tango, maar de andere 4 liepen erg goed. Of het voldoende zou zijn voor een plaats bij de beste 24 paren wisten we niet, zeker als je keek naar het deelnemersveld met bijna alle paren uit de top 24 aanwezig. Uiteindelijk eindigden we op een zeer respectabele 30ste plaats, waar we zeer tevreden mee waren.

Deze reis was echt een mooie ervaring. Nu hebben we gelukkig ook positieve herinneringen aan Moskou. We kijken nu al weer uit als we daar weer mogen dansen.

Hier onder een foto van alle heren aanwezig op dit WK die gesponsord worden door Very Zofcin. Herman Lak, Sasha Karabey, Aleksander Zhiratkov, Marat Gimaev, Rudiger Homm, Chao Yang en Dennis Voermans :